مقالات آموزشی
تاریخ:جمعه, 04 آذر,1401

مقاومت کاشی در برابر شوک حرارتی


شوک حرارتی چیست؟

تنشی که در اثر انبساط و انقباض بخش های مختلف یک شی در اثر آهنگ تغییر دما صورت می گیرد باعث ایجاد تنش و کشش در جسم می شود. این تنش وارد شده به جسم در نقطه ای از مقاومت کششی نهایی شی بیشتر شده و باعث ایجاد ترک در آن می شود. کاشی هایی که مقاومت به شوک بالایی دارند در برابر نوسانات دمایی مقاوم هستند و دچار ترک و شکست نمی شوند.

تعیین مقاومت کاشی در برابر شوک حرارتی

در آزمایش شوک حرارتی نوسانات دمایی به صورت تسریع شده و در بازه کوتاه تری شبیه سازی می شود. این تست بر اساس مقدار جذب آب کاشی که بیشتر یا کمتر از 10 درصد باشد به دو روش غوطه وری و غیرغوطه وری تقسیم می شود.

روش غوطه وری و شوک دمایی ناگهانی در آّب سرد برای کاشی های با جذب آب زیر 10 درصد صورت می گیرد و به شرح ذیل می باشد:

ابتدا حداقل 5 عدد کاشی عاری از عیوب و ترک های ریز انتخاب می شوند. سپس کاشی ها تا دمای 145-150 درجه سانتیگراد گرم می شوند. پس از هم دما شدن، ناگهان کاشی ها در آب خنک با دمای 15 درجه سانتی گراد فرو برده می شوند. این عمل برای هر کاشی 10 بار تکرار می شود. اگر پس از این 10 مرحله، عیوبی مانند ترک و شکستگی در کاشی ها مشاهده نشود، می توان ادعا کرد که کاشی های مورد آزمایش در برابر شوک حرارتی مقاوم هستند. برای شناسایی عیوب می توان از چشم غیر مسلح یا عوامل رنگ زا ( مانند متیلن بلو ) در تشخیص ترک های مویی استفاده نمود.

دی ان ان